Hop til indhold

Darwinisme hindrer børns læseindlæring

Man tror det er løgn, men endnu i dag skal man opleve lærere påstår at “det kommer nok”, når forældre til forståelig fortvivlelse kan konstatere at deres 12-årige datter endnu ikke har lært at læse i den lokale folkeskole.

Jeg har forsøgt at oprette en blog her på eftertanke.dk der skulle handle om skolepolitik, men foreløbig er “kom i gang på 3 klik” gået helt i stå pga. nogle påståede virusproblemer. (Når man ser hvad der ellers slipper igennem, må man vist stilfærdigt konstatere at bloggen her har nogle problemer, hm. Der er fx tydeligvis masser af maskinindlæg ikke bare her på vores blog. Det har også ramt andre bloggere på eftertanke.dk, ser jeg.)

Og da skolepolitik ikke lige falder inden for kategorien “diskussion om design i naturen”, ville jeg slet ikke have lagt indlæg der handler om det, her.

Men der er alligevel noget “design-relevant” i historien om folkeskolens miserer. Nemlig en oplevelse jeg havde for mange år siden på et pædagogisk kursus med en læsekonsulent. Den illustrer tydeligt det åndelige kvælertag darwinismen undertiden tager på den fri forskning.

OG som jeg er blevet mindet om med den anførte læsehistorie der er fra familiens kreds, og som stammer fra et par uger siden. (Og sjovt nok er den stakkels dyslektiker barn af dét kommunale skolesystem hvor jeg selv har trådt mine barnesko som lærer.) I foredragets løb kom han med følgende guldkorn:

»Da der nok ikke var tænkt på læsning i menneskets evolutionshistorie, kan vi sige at læsevanskeligheder ikke er arvelige.«

Udsagnet lader vi lige stå et øjeblik.

For mage til ideologisk vås skal man lede længe efter. Men vrøvlet er åbenbart slået an i dele af skolens historie fordi det først for relativt nylig er gået op for folk at der skal undervises i læsning – at det netop ikke kommer af sig selv.

Og jeg kan personligt bevidne at dysleksi (ordblindhed) så absolut er nedarveligt. Jeg har altid stavet som en brækket arm, og min søster er det gået endnu værre.

Men på dette punkt har darwinistisk ideologi altså fået lov til at bestemme at læsevanskeligheder ikke kan være arvelige, indtil seriøs forskning har afsløret noget andet.

[Den der kunne have lyst til at følge de først gisp i mine skolepolitiske udgydelser, henvises venligst til følgende aflastningsblog indtil eftertanke.dk kommer i tanker om at slippe mig igennem med en ny blog. 😉 .b] .

Her lukkes nu for kommentarer da der hele tiden ryger spam ind den vej. Seriøse kommentarer henvises derfor fremover til min IDblog.

%d bloggers like this: