Hop til indhold

Primitive kartoffelchips (undskyld, mennesker) var sømænd

Græske arkæologer har på Kreta fundet stenredskaber, som man mener er imellem 130.000 og 700.000 år gamle, kunne bl.a. Politiken fortælle den 5. januar 2011. Hvis det er tilfældet, må fremstillerne af dem være sejlet dertil. ”Kreta har været adskilt fra fastlandet i omkring fem millioner år, så hvem der end fremstillede redskaberne, må være kommet dertil via havet, en afstand på mindst 60 kilometer,” ifølge PhysOrg. Det er jo interessant.

Dog først en lille rettelse: selv om Mikkel Schou i Politiken skriver, at den hidtil accepterede alder for sømandskundskab var 11.000 år, er det rigtige tal 60.000 år, hvilket skulle være de mennesker, der først befolkede Australien. 

Morten Garly bemærker også i Politiken: ”Spørgsmålet er desuden om menneskets tidlige udvandring fra Afrika så udelukkende er foregået henover landjorden.” 

Dette minder om en sjov én fra Radisserne, her frit gengivet fra hukommelsen. Trine og Søren Brun står og kigger ned i fortovet. Trine siger:

”Se Søren, det er minsandten en Ancyluris periander, en sommerfugl, der kun lever i Amazonjunglen. Er det ikke utroligt, at den er fløjet helt hertil.”

Søren Brun kigger nærmere og udbryder: ”Men Trine, det er altså bare en kartoffelchips.” 

Trine: ”Jamen, du har ret, Søren, det er det også. Men så undrer jeg mig virkelig over, hvordan en kartoffelchips kan være kommet helt hertil fra Amazonjunglen.”

Så selv om man netop har fundet Denisovanere, der krydsede sig med Homo Sapiens for 600.000 år siden (og dermed også var Homo Sapiens), og også 400.000 år gamle spor af Homo Sapiens i Israel, hvilket er ældre end noget ’anerkendt’ fund af Homo Sapiens i Afrika, og nu sømænd, der kom til Kreta for mindst 130.000 og måske for helt op til 700.000 år siden – for slet ikke at tale om de hundredvis af andre arkæologiske fund, som palæantropologerne bekvemt har fejet under tæppet de sidste 150 år – udvandrede kartoffelchippen stadigvæk fra et sted i Afrika og spredte sig over hele verden.

%d bloggers like this: