Hop til indhold

Principia, 3

I første del og anden del af mit essay om Newton og hans berømte bog Principia så jeg bl.a. på, om Newton anså religion og videnskab for forenelige størrelser. Det viser sig, at Newton kun sjældent brugte ordet videnskab, men anvendte i stedet ord som ’filosofi’, ’naturlig filosofi’ eller ’eksperimentel filosofi’. Siden filosofi og videnskab for Newton er en og samme ting, og siden en diskussion af Guds eksistens altid har været en del af filosofien, var det helt naturligt for Newton, at Guds eksistens også hørte hjemme i en videnskabelig sammenhæng. Essayets tredje del ser nærmere på nogle passager fra Principia, hvor Newton direkte diskuterer Gud og lignende relaterede emner.


Newtons argumenter

Når det kom til videnskab, Gud og religion, gjorde Newton bl.a. følgende gældende i Principia: (Læs videre)

%d bloggers like this: