Hop til indhold

Ett svenskt spåntak?

Hvad er det dog vi ser på nedenstående billede? Er det et gammeldags svensk spåntag?  Et tag med små tilskårne træstykker som tagplader. Måske kender man til det fra filmen Mitt liv som hund hvor et karakteristikum ved hovedpersonens smålandske refugium netop er lyden fra en mand som sømmer disse tagplader på. “Det är Jönsson som spikar!” – med det dramatiske højdepunkt hvor han holder op med sin evindelige, nervenedbrydende banken på sit tag og springer i den isdækkede elv.

sommerfugletagplader

Fra Wikipedia

Nej, det er et nærbillede af et af naturens vidundere: De skæl som sommerfuglevingen er forsynet med. En sommerfugl har nemlig ikke farver i ordets almindelige betydning. Vingerne er ikke malet med pensel, og skællene har ikke farve. Men hvordan kan det så være at det ser ud som om sommerfuglevingen har farver?

Det får vi den spændende forklaring på i Origos temanummer om insekter i artiklen Hvad er meningen med farver? skrevet af vores sommerfugleekspert Arne Kiilerich.

hvorforfarverSagenkort

Vi skal ned i mikro-skala, ned i målestoksforholdet nanometer (= en milliardtedel af en m = µm). I denne lilleputverden afslører der sig nogle meget interessante eksempler på “ingeniørkunst”, og hvor begreber som “konstruktiv interferens” forklares vha. tegninger og tekst.

Samtidig gør artiklen op med den udbredte overtro om hvad sommerfuglens “øjepletter” og “haler” er til for. Det viser sig at de hidtidige forklaringer er hevet direkte ud af fantasiens lærebog; et godt eksempel på storytelling.

Alt sammen illustreret af de mest farverige sommerfuglebilleder. – Læs Origo og bliv klogere!

😉 .b

Hvad er meningen med farver? af Arne Kiilerich, Origo 120, marts 2011, temanummer om insekter.

Som før nævnt kan vi dårligt værge os mod spam her på eftertanke.dk’s ID-blog. Derfor henvises diskussion til et andet forum  hvor vi kan styre den salgs forstyrrende elementer. Beklager ulejligheden, men sådan bliver det foreløbig nødt til at være.

%d bloggers like this: