Hop til indhold

Myten om junk-DNA punkteret i ny bog af Jonathan Wells

For 40 år siden fandt forskerne ud af, at mere end 95% af vores DNA ikke koder for proteiner. Siden da er den ikke-proteinkodende del blev kaldt “junk” og er blevet tilskrevet molekylære tilfældigheder, der har akkumuleret sig i løbet af evolutionen over millioner af år. 

Nu viser biologen Jonathan Wells i The Myth of Junk DNA (Discovery Institute Press 2011), at i modsætning til at være intet andet end evolutionært vraggods udfører en stor del af vores ikke-proteinkodende DNA i virkeligheden fundamentale biologiske funktioner. Wells, der er forfatter til den meget omtalte Icons of Evolution [på dansk som Evolutionens ikoner], har skrevet The Myth of Junk DNA for at gøre opmærksom på de mere og mere overvældende vidnesbyrd fra den videnskabelige litteratur og den nyeste genomforskning, at “junk DNA” er en ren og skær myte. 

En række førende fortalere for Darwins evolutionsteori har ellers løbende hævdet, at “junk DNA”, det ikke-proteinkodende DNA, der udgør mere end 95% af vores arvemasse, er et afgørende bevis for Darwins teori og imod intelligent design, da en intelligent designer ville ikke have fyldt vores genom med så meget affald. I The Myth of Junk DNA afslører Jonathan Wells denne påstand som en antividenskabelig myte, der ignorerer de videnskabelige beviser og mest er baseret på grundløse teologiske spekulationer, der er en hæmsko for virkelig biomedicinsk forskning. Efter at have læst denne bog, vil ens syn på genomet aldrig blive det samme igen.

“Wells har tydeligvis gjort sit hjemmearbejde,” udtaler Dr. Ralph Seelke, professor i mikrobiel genetik og cellebiologi ved University of Wisconsin-Superior. “Han citerer hundredevis af videnskabelige artikler, som han beskriver som den løbende historie om det ikke-kodende DNA, det formodede ’junk-DNA’. Det er muligvis den grundigste gennemgang af emnet til dato.” 

 “Wells’ bog fortæller ikke blot sine læsere om de allerseneste forskningsresultater, men opmuntrer dem også til at tænke objektivt og klart om denne vigtige opdagelse inden for biologien og at drive biologisk forskning med større kreativitet,” tilføjer Dr. Russell W. Carlson, professor i biokemi og molekylærbiologi ved University of Georgia. 

Ligesom Icons of Evolution gjorde videnskabelige argumenter forståelige for en bredt publikum og hjalp mange til for første gang at forstå problemerne med “lærebøgernes” eksempler på evolution, formidler The Myth of Junk DNA på overbevisende vis problemet med den nuværende darwinistiske historie om junk-DNA for den almindelige læser. 

Tiden er inde til at lade endnu et af evolutionsteoriens ikoner falde.

Kilde: Evolution News and Views.