Hop til indhold

Jorden stadig privilegeret planet

Astronomerne har nu fundet over tusinde planeter uden for solsystemet. Hvordan er vores solsystem i sammenligning? Takket være Kepler-rumfartøjet har vi nu efter blot fire måneder et katalog over 1.235 fremmede planeter. Af de 408, der er blevet fundet i flerplanetsystemer, er 170 af disse med 2-6 planeter blevet afbilledet i et “Kepler-planetarium”, som er blevet udgivet Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Ifølge pressemeddelelsen ser ” de fleste af dem meget anderledes ud end vores solsystem” (se også 2011/5/21, punkt 2).

Man kan også se en animeret version, der viser de 170 systemer rotere som snurrende gear (se også PhysOrg). Kepler har en tendens til at finde planetsystemer med lave inklineringer. Disse har planeter, der er mindre end Neptun, fordi sådanne store gasgiganter kan forstyrre banerne for deres medplaneter og sende dem ud i højere inklineringer. Kepler-holdet var overrasket over at finde så mange multiplanetsystemer: over 100, hvor kun to eller tre var forventet. Det er dog stadig for tidligt at påvise jordplaneter inden for disse stjerners “beboelige zone”.

Hvordan dannes planeter? Det astronomiske samfund har gennemgået en paradigmerevolution i det sidste årti, når det gælder planetdannelse (2001/05/07). Lige siden Laplace har astronomerne antaget, at skyer af støv og gas langsomt begynder at kondensere til planeter (den nebulære hypotese). Opdagelsen af “varme Jupiterer” (gasgiganter, der kredser meget tæt på deres stjerner) var chokerende. Det antydede, at planeterne vandrer indad og vil hurtigt gå til grunde, medmindre de kan dannes hurtigere, end kernetilvækstmodellen tillader det.

Dette var en faktor, der bidrager til en nyere “disk ustabilitets” model, der postulerer, at klumper inde i gasskyen kondenserer hurtigt til planeter – en “kættersk” opfattelse, da den først blev foreslået (se 2003/6/3, 2006/03/21). Alle sådanne modeller har imidlertid problemer (se 2003/9/22, 2004/8/27, 2004/08/06, 2005/07/15). I begge tilfælde har en øvre grænse, der typisk gives for planetdannelse, været ti millioner år eller mindre for at undgå, hvad der kaldes dødsspiralen.

Ti millioner år ser nu ud til at være for længe. Observationer af IC 348, en klynge af stjerner, der  menes at være to eller tre millioner år gamle, viser, at støvet hurtigt nedbrydes i ni opdagede diske.  Universe Today tolkede, hvad det betyder: “Hvis planeter dannes i IC 348 med samme frekvens, som de gør i systemer, astronomer har observeret andre steder, vil dette synes at antyde, at den ’gravitationelle kollaps’ model er mere tilbøjelig til at være korrekt, da den ikke efterlader et stort vindue, hvor planeter under dannelse kunne samle sig. Hvis kernetilvækstmodellen er korrekt, må planetdannelse være begyndt meget hurtigt.” Join Voiseys overskrift for historien var, “Vil du gerne lave planeter? Skynd dig.2001/05/07, 2003/06/03 og 2009/05/21 viser, at dette har været kendt som et problem i mindst et årti. New Scientist kommenterede Kepler-resultaterne: “Exoplanet-systemer rundt om andre stjerner er overraskende flade sammenlignet med vores eget,” skrev Jeff Hecht. “Opdagelsen betyder, at solsystemet må have haft en langt mere farverig historie end mange af sine kolleger, og tvinger astronomer til at genoverveje deres ideer om, hvordan planetsystemer dannes.” En anden faktor, der er afgørende for livet på Jorden, er dens magnetfelt.  Space.com offentliggjorde et billede af, hvordan Jordens magnetfelt ville se ud fra rummet. Uden et magnetfelt ville livet blive bombarderet af “eksplosioner og skadelig stråling fra Solen.” I kombination med jordens atmosfære og ozonlag lader den gennemsigtige atmosfære gode bølgelængder, der er gavnlige for fotosyntese og syn, slippe igennem. Se filmen The Privileged Planet på Illustra Medias YouTube kanal for en lang række andre faktorer, der forener sig på Jorden for at gøre den ikke bare beboelig, men til et ideelt sted for videnskabelige opdagelser.

Konklusionen er, at astronomerne ikke er nærmere en løsning på deres problemer, end de hele tiden har været det. Jorden er stadig en ekstremt privilegeret planet.
   
Kilde: Evolution Creation Headlines.

%d bloggers like this: