Hop til indhold

Insekternes forfædre?


Nogle smukt bevarede aftryk af bizarre insekter er blevet fundet i Sydamerika. PhysOrg stillede os i udsigt, at disse “Mystiske fossiler giver nye fingerpeg om insekternes evolution,” selv om de er lige så komplekse som levende arter med vinger og alting: ”Udstyret med en døgnflues vingeblodkredsløb, bryst og vingeform som hos en guldsmed og ben som hos en knæler ligner disse vingede insekter et kludetæppe af forskellige dyr.” Den nye art, der er blevet døbt Coxoplectoptera, minder om nulevende døgnfluer, men ifølge artiklen ”adskiller de sig imidlertid på afgørende vis fra både døgnfluer og alle andre kendte insekter, både med hensyn til anatomi og levemåde,” selv om deres levemåde (som er en ”større gåde” ifølge artiklen) ikke kan observeres. ”Måden, de er indkapslet i aflejringerne på og nogle af deres karaktertræk antyder klart et flodlignende udbredelsesområde,” sluttede forskerne.

På en eller anden måde lovede disse eksemplarer også at give ”fingerpeg i den mangeårige kontroversielle debat om insektvingens evolutionære oprindelse,” selv om disse insekter allerede havde fuldt udviklede, fungerende vinger. Kan evolutionisterne pege på en fossilsekvens, der viser, hvordan vinger udviklede sig? Tilsyneladende ikke: ”Videnskabsmændene formoder, at vinger udviklede sig fra plader bag på brystet, imens generne til benene opstod på grund af deres kontrol over udviklingen.” Der kræves vel blot en masse gavnlige mutationer og en god portion fantasi, så kan det helt sikkert lade sig gøre. ”Alt i alt,” beroliges den skeptiske læser, ”bidrager det spændende fund af Coxoplectoptera til en bedre forståelse af insekternes evolution.” Live Science kaldte det nye insekt “et gammelt Frankenstein-insekt”, men beskrivelsen af insektevolutionen var kun fyldt med spekulation, debat og ubesvarede spørgsmål.

%d bloggers like this: