Hop til indhold

Humlebien kan ikke flyve …

Forlaget Origos pressemeddelelse i anledningen af udgivelsen af

Humlebien kan ikke flyve …

en børne- og ungdomsbog af Knud Aa. Back, 105 sider, Forlaget Origo. Vejl. udsalgspris kr. 150,-. Udkommet 18. marts 2009.

Fra 1. kapitel
Du har sikkert hørt nogen fortælle denne lille historie:

»Videnskaben har bevist at humlebien ikke kan flyve. Det véd humlebien bare ikke, så den flyver alligevel« Måske synes du at det er en meget sød historie. Men jeg kan ikke lide den fordi det er noget værre sludder den disker op med. […]

I bogen møder man følgende spørgsmål:
Sker ting i naturen efter en plan, efter nogle bestemte regler?
Eller er alt helt tilfældigt?
Hvad ligger normalt bag ved design?
Er der et design i naturen?

Bogen her giver en håndsrækning til at turde stille de farlige spørgsmål til den altdominerende evolutionsfilosofi.

For børn op til konfirmationsalderen (og deres voksne).

Om brug af bogen, se også Forældre- og lærervejledning til “I hælene på Mikkel …”, Se her.

Den første anmeldelse af Humlebien …
Af Knut Sagafos, lektor i Videregående skole i Skien, Norge

Humlebien kan ikke flyve er en bog lidt ud over det sædvanlige for større børn og unge. En bog for dem der ønsker at blive klogere. Hensigten med bogen er at stimulere børn og unge til en større interesse for de naturvidenskabelige fag.

Alt som sker, har en forklaring. Det er naturvidenskabens forudsætning. Og det gælder om at finde denne forklaring. Men for at finde forklaringen må man først stille de rigtige spørgsmål.

Er det kun eksperten som kan stille disse spørgsmål, eller kan vi også selv? Og finde svar på dem? – I denne bog lægges der op til at læseren tænker selv, laver en række forsøg og dermed selv forsøger at svare på flere af spørgsmålene. Enkle fysikforsøg med ting fra hjemmet er med til at inspirere den unge læser til naturvidenskabelige studier i fremtiden.

Bogen er inddelt i små letlæste kapitler som passer til børn og unge og er forsynet med smukke fotos eller informative tegninger. Det gør den velegnet til brug som fx godnathistorie for de ældre børn, men danner ellers basis for den gode samtale på alle tider af døgnet. “Har du talt naturvidenskab med dit barn i dag?”

Men bogen passer også til unge som selv vil finde ud af noget mere om det design der findes i naturen. Sker ting i naturen efter en plan/et design eller fuldstændig tilfældigt? Hvordan? Hvorfor?

Beretningen er krydret med selvoplevede, spændende historier suppleret med nyere forskningsresultater.

  • Hvad sker der på ødegården i Sverige hvis man bliver lidt for gode venner med hvepsen?
  • Mission Star Wars: Byg en Jedi Star Fighter om til the Millenium Falcon.
  • Er myren som gladelig sætter sig i toppen af græsstrået for at øge chancen for at blive ædt af en ko, blevet splitter ravende gal og udstyret med en GPS pga. helt tilfældige mutationer? Eller er det et spørgsmål om fysik?

Bogen springer ikke bare over sådanne vanskelige spørgsmål, men giver læseren mulighed for at tænke selv.

Dette darwinårs ofte gentagne diskussion om tro og viden får med denne bog et tænksomt notabene! Gud skal ikke blandes ind i naturvidenskaben, er bogens motto. Op igennem historien finder vi flere videnskabsmænd som troede på Gud, og som alligevel ikke blandede Gud ind i deres forklaringer. Disse pionerer er forfatterens forbillede. – Andre forskere blander desværre ofte deres tro ind i deres videnskab.

En af dem var faktisk Charles Darwin …

%d bloggers like this: