Hop til indhold

Debat om ID på norsk TV

Normalt er ID udelukket fra det offentlige domæne (undervisning og medier), så det opleves som intet mindre end et mirakel, når man opdager, at norsk stats TV NRK i oktober 2019 bragte en kort debat mellem ID-fortalere og modstandere fra den etablerede politiske og akademiske elite.

Baggrunden for debatten var, at den nyligt oprettede fond BioCosmos vil stille ID-materiale til rådighed for norske skoler, som faktisk ifølge loven har tilladelse til, hvis ønsket, at inkludere ID i undervisningen. BioCosmos’ daglige leder Dag Erlandsen var i clinch med folketingsmedlem Thorstein Tvedt Solberg og evolutionsbiolog Glenn-Peter Sætre, professor ved universitetet i Oslo. Debatten vil jeg betegne som en høflig meningsudveksling, der naturligvis ikke gik i dybden, men som efter min mening efterlod et positivt billede af ID.

Fra professor Sætres side lød de sædvanlige beskyldninger om, at ID er kreationisme, blot lanceret under et andet navn. Med den begrundelse, at ID er kreationisme og derfor ikke videnskab, mente Sætre, at ID naturligvis skulle holdes ude af undervisningen. Dette argument var faktisk professorens eneste bidrag til debatten. Venstrefløjspolitikeren Solberg ytrede bekymring over, at velhavende individer kunne købe sig til indflydelse på skolers pensum. Einar Rasmussen, som er den velhavende velgører bag BioCosmosfonden, var med i debatten via telefon, og kunne gøre opmærksom på, at ingen skoler var tvungne til at inkludere ID. Det vil simpelthen blive et tilbud, som de enkelte skolebestyrelser kan tage imod eller lade være.

Fra Solbergs side lød også beskyldningen, at ID er nonsens. Det brugte ord var ”tøv”, og det ord måtte jeg lige slå op, så hvis du ser videoen, er det rart at vide, at dette unikke norske ord betyder nonsens. Dag Erlandsen, som i øvrigt gjorde et fint arbejde med at forsvare ID, kunne henvise Solberg til ID-litteratur skrevet af seriøse forskere, som fx den brasilianske biokemiker Marcos Eberlin. Erlandsen foreslog, at Solberg satte sig ind i emnet, før han langede ud med den slags beskyldninger.

Det er positivt, at ID kan diskuteres i det offentlige rum i Norge, og jeg ser frem til, at katten også kommer ud af sækken herhjemme. Desværre har vi ingen danske milliardærer, der har lyst at spytte i kassen, så ID kan få muskler til at udfordre den statsfinansierede evolutionspropaganda, men vi kan jo altid håbe på et mirakel.

Se debatten her: https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/201910/NNFA56102319/avspiller ( direkte adgang til klippet ved at klikke på knappen med titlen Vil utfordre Darwins evolusjonsteori)

Andet relevant link: https://www.nrk.no/sorlandet/skipsreder-einar-rasmussen-blar-opp-for-a-motbevise-darwins-teori-1.14754033

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: