Hop til indhold

Nyt Origo: December 2020

Godt nytår 2021 og velkommen tilbage til Intelligent Design DK efter vores julenytårsferie. Vi er tilbage med nye indslag 3-4 gange om ugen med det seneste inden for Intelligent Design, evolution, og hvad der ellers rører sig inden for den videnskabelige diskussion om livets oprindelse og historie.

Det første, der skal nævnes, er, at der er udkommet et nyt Origo, mere præcist december 2020. Man kan gå ind og læse tidsskriftet her. Eller vil du hellere have det som en printbar pdf, ligger der sådan en her.

Origo er dansk/norsk, så der er god mulighed for at øve sin skandinaviske sprogkunnen, specielt i det norske. Som en smagsprøve tillader mig her at citere den redaktionelle kommentar, der er skrevet af den norske professor Dr. Steinar Thorvaldsen:

 

Anderledesåret 2020

Mye har skjedd i dette corona-året som har gjort det forskjellig fra alle andre år. Noe av det faglige som har skjedd i Norden har vært positivt, som du kan lese i dette nummer av Origo. I høst fikk nemlig Origos anliggende en meget viktig støttespiller: Professor emeritus Jørn Dyerberg gikk offentlig ut med støtte til Intelligent Design (ID). Dyerberg er en fremragende dansk forsker som var med å utforske omega-3’s helseeffekter på menneskekroppen. Omega-3 produkter er i dag en verdensomfattende næringsindustri som omsetter for milliarder. Det var vitenskapelige studier i molekylærbiologi som gjorde at Dyerberg tilsluttet seg ID, og du kan lese et stort intervju i dette bladet. Jeg gikk nesten i taket av glede da jeg fant ut at Dyerberg er æresdoktor ved mitt eget Universitetet i Tromsø!

Vi har også en annen solid støttespiller med på laget med litt tilsvarende bakgrunn: Professor emeritus Trygve Gjedrem er en av de store personlighetene innen norsk fiskeoppdrett. Gjennom hans viktige forskningen ble det grunnlagt en ny primærnæring som i dag omsetter for milliarder. Gjedrem var i mange år medlem av styret for Origo i Norge og er nå ambassadør for BioCosmos. I dette nummeret har vi på nytt trykket en av Gjedrems tidligere artikler fra Origo.

Ellers har vi samlet artikler om det som skjer innen moderne biologi. Takk til dere alle som bidrar.

Deltakelse i den offentlige debatten er en del av formidlingsaktiviteten, og mange gjør en god og viktig jobb på dette feltet. Engasjementet og meningsbrytningene vitner om at den akademiske friheten verdsettes. Vi må likevel, selv når det stormer som verst, alltid bestrebe oss på å forholde oss til sak. Steinar Thorvaldsen (hefteredaktør)

Indhold i Origo nr. 151, vinter 2020, er som følger

Anderledesåret 2020.
Prisvindende læge: ’Et skabende intellekt er mere sandsynlig end tilfældig udvikling’
/ Svend Løbner
Professor Jørn Dyerberg: en fremtredende forsker
/ Steinar Thorvaldsen
En gradvis overgang fra træklatrende abe til langdistanceløbende menneske er umulig
/ Karsten Pultz
Nattsommerfugler med lydkamuflasje
/ PNAS (utdrag)
Verdens lengste evolusjonseksperiment: 65 tusen generasjoner
/ Redaksjonen Origo
Den sterkeste vinner ikke. Et eksperiment utført ved University of California
/ News UC
Genetisk grunnlag for evolusjon
/ Trygve Gjedrem
Et 10 millioner dollar spørsmål
/ Gunnar Dalseth
Finjustering ind i biologiens verden
/ Arne Kiilerich
Bokanmeldelse: Sabina Radeva: Charles Darwins Om artenes opprinnelse
/ Jostein Andreassen
Origo digital er her
/ Steinar Thorvaldsen

Læs som sagt Origo, december 2020, her.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: