Hop til indhold

Cellen styres af intelligens

Alfred Russell Wallace.

En lille hurtig quiz. Hvem sagde følgende:

“Jeg støder på denne styring i den laveststående celle. Cellers fantastiske aktiviteter overbeviser mig om, at de styres af intelligens og bevidsthed. Jeg kan ikke begribe, hvordan nogen med nogen form for ærlig og fordomsfri tanke og fuldstændigt kendskab til denne forbløffende aktivitet, kan overtale sig selv til at tro, at det hele er et blindt og uintelligent tilfælde. Måske er det ikke muligt for os at afgøre, hvordan styringen udfoldes og præcist via hvilke kræfter. Men for dem, der har øjne til at se og et sind, der er vant til reflektere, er der i de mindste celler, i blodet, i hele Jorden og overalt igennem hele det stjernefyldte univers – vores eget lille univers kan man kalde det – intelligent og bevidst styring. Ånd med andre ord.”

Så hvem sagde det? En eller anden antividenskabelig forbryder eller, endnu en værre, en kreationist? En af de kendte nutidige ID-videnskabsfolk, der helt sikkert kan tilslutte sig citatet? Svaret er ingen af dem. Tværtimod er det en over 100 år gammel udtalelse fra Alfred Russell Wallace (1823-1923), der lancerede evolutionsteorien sammen med Charles Darwin i 1858. Men i modsætning til Darwin mente Wallace, at der var intelligent styring bag evolutionen, en ide, han blev mere og mere overbevist om, som årene gik. Det var grunden til, at Darwin brød med ham, og måske også forklaringen på, at Wallace i dag ikke er lige så kendt som Darwin. Ikke desto mindre er intelligent design ikke kun et moderne fænomen, men var med fremme allerede samtidig med lanceringen af evolutionsteorien igennem en af hovedpersonerne bag teorien.

Lyt til et interessant interview med videnskabshistorikeren Michael Flannery, der er ekspert i Wallaces liv. Interviewet er fra Wallaces fødselsdag den 8. januar 2021 og kan ses her:

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: