Hop til indhold

Tror du på fup

[eller tror du på fakta?]

Det spørgsmål må man stille sig selv når man læser en bog i serien Gyldendal VIDEN. Bogen der er skrevet af ateisten Jesper Vind, hedder Intelligent Design. En sådan titel kunne jo forlede den elev der står med denne lille, morsomme bog i hånden, til at tro at han nu kan få noget at vide om forskningsprogrammet ID. Gyldendal VIDEN er målrettet elever i 7-10. klasse.

vindbogomID_20Nu véd jeg ikke hvad der ligger i ordet VIDEN, i hvert fald ikke som man åbenbart opfatter begrebet på Gyldendal. Det morsomme ved bogen er at den egentlig ikke handler så meget om ID. Den indeholder i hvert fald ikke ét eneste forsøg på at definere ID-forskningen korrekt, og den beskriver slet ikke hvordan ID-forskerne selv bruger begrebet. I stedet for handler bogen om religion. Et emne ateister tilsyneladende ikke kan blive trætte af at diskutere.

 Men den elev der har besluttet sig for at skrive projektopgave om ID, darwinisme eller lignende tilværelsesspørgsmål, får altså med denne bog i hånden ikke nogen særlig præcis VIDEN om ID. (Var det ikke det, Gyldendal, ideen med bogserien ellers var?) Til gengæld er der en masse om moderne amerikansk kirkehistorie, retshistorie og en masse religiøs snak om fundamentalisme osv. Men faktisk viden om ID-forskningsprogrammet ligger det altså noget tungt med.

Bogen her er også morsom i den forstand at det er sjældent at en gang ateistisk propaganda er så tydelig at selv en nogenlunde almindelig velbegavet, uvidende dansk folkeskoleelev må kunne lugte lunten.

Endelig indeholder bogen en sproglig morsomhed som fik mig til at le højt. I afsnittet Intelligent design i Danmark (s.24) finder man følgende guldkorn:

Præster og medlemmer af den danske folkekirke mener som regel ikke at der er nogen modsætning mellem deres tro og evolutionslæren. For dem er tro og videnskab to helt forskellige ting som godt kan eksistere side om side. De kan placeres i gruppen guddommelige evolutionister (se figur, s. 18).

Guddommelige evolutionister! – Den betegnelse er guddommelig morsom. Hvordan mon det føles at være både guddommelig OG evolutionist? – Måtte man foreslå Ove Høegs rammende betegnelse “kristendarwinister” i stedet for? (Se Origo 119. – I denne forbindelse: Læs også blogindlægget Biskop svigter Folkekirken.)

[Læs videre her. Samme sted vil du kunne stille spørgsmål til og diskutere denne boganmeldelse.]

Anden del af denne anmeldelse findes på Tro på sandheden.

Forrige indlæg på denne blog hedder meget apropos Ateister med bedragerisk dagsorden.

%d bloggers like this: