Hop til indhold

Rod i klassificeringen af dinosaurerne

Er der 1000 arter af dinosaurer – eller langt færre? John Horner, der selv er en dinosaurjæger, mener, at klassificeringen er noget rod og ønsker at få ryddet op i den. Ifølge Science Magazine News er Horner bekymret over, at “med næsten 1000 typer af dinosaurer registreret og indberettelsen af en ny art et sted i verden hver anden uge er mange tilsyneladende nye opdagelser faktisk dubletter af dyr, der allerede er nedtegnet i bøgerne.” En anden palæontolog, Michael J. Benton, anslår, at over halvdelen af de navngivne dinosaurer er fejlkategoriseret.

     Tilsyneladende har menneskelig stolthed en del af skylden for dette. “En del af problemet er ifølge Horner, at forskerne til tider er alt for ivrige efter at finde og navngive nye dinosaurer.” At kunne give navn til en ny dinosaur giver opmærksomhed og publicity. Som et resultat synes fossiljægere at være tilbøjelige til at fokusere på forskelle i stedet for på ligheder. Derudover “er palæontologer begyndt at indse, at knoglerne fra en voksen dinosaur kan være meget forskellige fra dem i unge dyr af samme art og kan nemt vildlede forskerne til at tro, at de er to forskellige arter.”

     At ignorere disse faldgruber kan føre til fejlfortolkninger af dinosaurernes evolution. “Horner forklarer, at tidligt i deres udvikling kan kranier fra unge dinosaurer ligne de relativt uspecialiserede kranier af primitive forfædres arter. For at undgå forvirring skal palæontologerne vide præcist, hvor et individ kommer fra, hvordan det så ud, mens det stadig var indkapslet i bjergarten, og hvilken aflejring det befandt sig i i en geologisk formation.” Horner har derfor foreslået sine palæontologkolleger, at de etablerer en “fælles referenceramme” for at få bugt med disse problemer.

Alt dette er selvfølgelig noget skidt. Hvad skal vi nu fortælle alle de børn, der har lært navnene på disse dinosaurer udenad og tror, at de faktisk engang har eksisteret? Vil det ikke ryste deres tillid til videnskaben for resten af livet? Og kan vi andre også tillade os at begynde at tvivle på, at palæontologerne har så meget styr på evolutionen af dinosaurer og alle Jordens andre arter, som de hævder at have det?

(Kilde: Creation Evolution Headlines)

%d bloggers like this: