Hop til indhold

Misinformation i DR II

Fortsættelse af et par hvoffor’er fra i går.

Når nu adjunkt Casper Andersen fra Aarhus UNI gerne vil fortælle om den historiske baggrund for kritikken af Darwin og hans evolutionsteori, hvorfor synes han så det er uinteressant at informere om at kritikken af Darwin var massiv fra dag ét efter udgivelsen af hans hovedværk Arternes Oprindelse? Den videnskabelige kritik, vel at mærke. En af Den engelske Kirkes store kanoner tog derimod venligt imod bogen.

Hvorfor er det uinteressant i dag for moderne, videbegærlige danskere? Er der noget de ikke kan tåle at høre?

Hvorfor skal vi hele tiden belæres om – som også i dette foredrag – at “kampen om Darwin” er, og altid har været, et spørgsmål om tro kontra viden?

I en af de “reklamer” for Origos produkter jeg nævnte i går adjunkten bruger, Darwinbogen, er der ligefrem et helt afsnit der handler om Darwins opponenter (s. 178ff i den danske udgave). Af dem er der faktisk en hel liste.

Og det er måske dét der får gårsdagens omtalte botaniker, Hooker, til at aflevere følgende svada til sin gamle ven:

I det øjeblik De holder på at Den naturlige Selektion kan gøre en forskel, dvs. den kan skabe en egenskab, vil hele Deres tese styrte til jorden. Den naturlige selektion er lige så magtesløs over for at skulle frembringe en variation som fysiske årsager er. […] For jeg ser nu at der er en vis berettigelse i de angreb De har været ude for, nemlig at De gør naturlig selektion til en deus ex machina. […] (Hookers fremhævelser.)

Og hvad kan vi så lære af dette brev fra Darwins samtidige ven og kollega? Først og fremmest at datidens kritik af Darwin gik på at han tillagde den naturlige selektion for store evner. (Og i dag er det blevet meget værre: Nu har Den naturlige Selektion {med stort!} nærmest fået guddommelig status.)

For det andet at den videnskabelige kritik af Darwin var massiv. Fra kolleger, altså fagfolk og endog fra nære venner.

HVORFOR er det lige at dette (væsentlige) aspekt ikke er/var med i adjunkt Casper Andersens foredrag?

Skyldes det en undladelsessynd?

Eller (næsten værre) en uvidenhedssynd?!

😉 .b

Henvisninger: Danskernes Akademi

Kreationisme og intelligent design.

PS! Og så kan det i øvrigt anbefales at læse den saglige gennemgang af Darwins kamp med sin teori i Darwinbogen. Spørg din boghandler eller dit bibliotek.

%d bloggers like this: