Havskildpadders vandringer
Havskildpadders migration eller træk er endnu et af naturens store mysterier. En forbløffende ting er, at nyudklækkede skildpadder finder vejen til deres fodringspladser, hvor de aldrig har været før, ved at svømme flere tusinde kilometer over åbent hav. På en eller anden måde må skildpadderne have et kort over vejen inde i sig eller i hvert fald orientere sig efter et eller andet. Skildpadderne genkender måske duften fra den strand, hvor de blev udklækket, formen af havbunden eller det geomagnetiske felt.
Tidligere har forskere prøvet at klarlægge skildpaddernes rejser ved at mærke skildpadder og notere det, når man finder dem et andet sted. Men nu bruger videnskabsmænd GPS-apparater, som sætter dem i stand til direkte at følge skildpadderne på deres rejser. En ny undersøgelse viser, at nogle skildpadder ikke følger den lige vej, men tager nogle betragtelige afstikkere. Nogle individer kan synes at være faret vild i et stykke tid, men så finder de tilbage til vejen efter at have prøvet sig lidt frem og tilbage. Dette gælder især, når deres bestemmelsessteder er små øer. Ifølge Science Daily fulgte forskere ved Swansea University nogle grønne hunskildpadder:
Siden Charles Darwins tid har videnskabsmænd undret sig over havskildpaddernes imponerende evne til at finde vej – ofte over tusinder af kilometer – gennem det åbne hav og tilbage til selve de steder, hvor de selv blev udklækket mange år tidligere. Nu giver forskere i tidsskriftet Current Biology den 16. juli beviser for, at skildpadderne klarer disse imponerende navigationsudfordringer med kun et groft kort til at vejlede dem. Nogle gange kommer de helt på afveje, før de får korrigeret til deres rigtige retning.
Dette behøver af flere grunde ikke at skulle betragtes som et dårligt design. Ser man på det store billede over tid, ville grønne skildpadder være uddøde, hvis systemet ikke fungerede godt. Forskerne antager, at grønne skildpadder har et sind, der er fokuseret til at kunne komme til bestemmelsesstedet via den korteste vej, men hvem ved? Måske nyder skildpadder at svømme ad naturskønne ruter eller kan lide at udforske havet. Når man tænker kritisk, kan en videnskabsmand også overveje, om GPS-mekanismen på en eller anden måde forstyrrede skildpaddernes magnetiske sans, der helt sikkert skal være ekstremt følsom for at følge et så svagt signal. Forskerne testede endvidere kun en art af havskildpadde. Pointen er, at skildpadderne tilbagelagde rejsen, selv via den “naturskønne rute”, og det er i sig selv et under.
”Vi blev også overrasket over afstanden, som nogle skildpadder tilbagelagde. Seks skildpadder rejste mere end 4.000 kilometer til den østafrikanske kyst fra Mozambique i syd til så langt nord som til Somalia. Så disse skildpadder tilbagelægger en tur/retur-vandring på mere end 8.000 kilometer til og fra deres strande på Chagosøerne [i det Indiske Ocean], hvor de selv blev udklækket og senere vender tilbage til for at lægge æg.”
Forskningen understøtter hypotesen om, at havskildpadder har et decideret navigationssystem, der tillader dem at svømme over det åbne hav. Forfatterne konkluderer: “Selv om deres veje til isolerede øer ikke er perfekte, finder skildpadder muligvis den bedste praktiske løsning på et udfordrende navigationsproblem inden for rammerne af den præcision, hvormed de kan bruge navigationspunkter som f.eks. Jordens geomagnetiske felt.”
Som jeg tidligere har skrevet om (læs f.eks. om monark-sommerfuglen), er oprindelsen til trækdyrs evne til at finde vej, et af naturens største mysterier. Læs også gerne den fulde artikel fra Evolution News, hvor ovenstående er hentet fra: Many “Miracles”: Navigation Arose Independently Across Diverse Animal Species. Her gives flere eksempler på, hvordan navigationsevnen skal være opstået mange gange uafhængigt i forskellige dyrearter – hvis det altså er evolution, der er forklaringen.
***
Forresten, har du set vores nye ID-informations- og undervisningshæfte, der også ligger frit tilgængeligt for alle? Download det herfra i en højopløst pdf: https://intelligentdesigndk.files.wordpress.com/2020/08/intelligent-design_2020_high_res.pdf
Kategorier