Hop til indhold

Boganmeldelse: Enter ID

Vi er så heldige at have fået to helt nye bogudgivelser om intelligent design (ID) på dansk. Den ene, en oversættelse af udenlandsk bestseller, blev anmeldt i fredags (Ikke helt tilfældigt: DNA med potentiale, af Lee Spetner), imens den anden er en original dansk bog.

Objektivt betragtet er jeg måske for forudindtaget på en positiv måde til at være den rette til at anmelde dem, men det skal ikke afholde mig fra at gøre det. Jeg er stort set altid begejstret, når der kommer nye ID-bøger, og sluger dem med stor interesse. Disse to er ingen undtagelse. Begge er meget læseværdige og svære at lægge fra sig.

Karsten Pultz – Enter ID: Videnskaben udfordrer Darwin

Dette er Karsten Pultz’ tredje bog efter hans to første, Exit Evolution og Materialismens Død. Som altid skriver Karsten med stort personligt engagement. Hans kone Kirsten har redigeret bogen, og jeg har ladet mig fortælle, at hun har poleret de skarpeste kanter. Om det var nødvendigt, skal jeg ikke kunne sige, men resultatet er under alle omstændigheder en dagsaktuel udgivelse, der holder en sober tone og samtidig formår at udtrykke tingene direkte, som de behøver at blive sagt.

Som titlen angiver, handler denne bog direkte om intelligent design (ID). Pultz’ første bog var en kritik af neodarwinismen, men her handler det mere om det positive argument for intelligent design, samt hvad intelligent design er og ikke er. Bogen er skrevet direkte til situationen i Danmark anno 2020 og starter med en tilsyneladende påkrævet sammenligning af ID med både kreationisme og neodarwinisme. Sidstnævnte kan man selvfølgelig forvente har et horn i siden på ID, som derfor bliver misrepræsenteret i offentligheden fra den kant. Den mest almindelige misrepræsentation er, at ID er skjult kristen kreationisme og overhovedet ikke videnskab, hvilket bogen effektivt tilbageviser.

På den anden side har visse kristne kreationister interessant nok også et problem med ID, selv om det ikke afholder dem fra generelt at bruge ID’s argumentation. Karsten Pultz forklarer, hvorfor ID som et rent videnskabeligt forehavende ikke kan bygge på forudfattede religiøse og teologiske opfattelser og må være behersket i sine postulater og konklusioner. ID påstår kun, at livet og verden har træk, der bedst kan forklares med intelligens som kausalitet, og intet andet.

Pultz gør senere i bogen også opmærksom på en anden udbredt misopfattelse, som vist må være enestående for Danmark. ID beskyldes ikke kun for at være skjult kristen ungjordskreationisme, sådan som man oftest hører det. Nogle inklusive selveste Kristeligt Dagblad hævder, at ID er en form for teistisk evolution, dvs. at ID ”accepterer evolution, men at det er Gud, der har gjort det”. Pultz gør dygtigt opmærksom på, hvorfor ID ikke er et argument for, hvordan en skabelse har fundet sted, uanset om den skulle være sket på én gang for nogle tusinde år siden eller uset har foregået løbende og gradvist over millarder af år og er indbygget i selve naturlovene. ID handler kun om, hvorvidt intelligent kausalitet er en nødvendighed for at forklare livets kompleksitet. Hvordan en eventuel skabelsesproces er forløbet, er en separat diskussion.

Den midterste og største del af bogen ser på evidenserne for ID fra bl.a. molekylærbiologien og palæontologiens verdener. Materialet her er hentet fra andre ID-udgivelser inden for de seneste år og gjort mere tilgængelig gennem Pultz’ pen. Pultz reparerer gamle biler som hobby, og han bruger eksempler herfra som gode pædagogiske illustrationer af, hvor specifik den molekylære mekanik er i cellernes verden. Jeg fandt gennemgangen af, hvor specielt designet hvert af molekylerne i DNA’et er, for virkelig interessant. Relevant er også materialet fra Dr. James Tour, den for øjeblikket skarpeste kritiker af forskningen i livets oprindelse.

Bogen er også gjort levende og vedkommende med sin præsentation af nogle af de videnskabsfolk,
der spiller hovedroller inden for ID-verdenen, både på den internationale scene og i de mere lokale
områder i Europa og Skandinavien. Pultz kender og har mødt flere af dem og er i løbende korrespondence med dem alle, så læseren får mulighed for at møde dem fra en meget personlig side.

Som afslutning diskuterer Pultz, hvordan han tror, at fremtiden kommer til at forme sig for ID i Danmark og på verdensplan, og han giver sit bud på, hvorfor videnskabsfolk kan være så uvidenskabeligt dogmatiske, som tilfældet er. Hans diskussion af, hvordan det har noget med forskellige hjernehalvdele at gøre, er jeg dog ikke helt sikker på, hvad jeg skal mene om. Min mavefornemmelse – for jeg er ikke neurolog – er, at svaret skal findes i noget psykologisk dybere end bare hjernen. Men det er nok lige meget, for selve beskrivelsen af, hvilket forstokket og tillukket etablissement ID er oppe imod, er præcis og rammende og det, vi har brug for at vide og forstå.

Som læser må man ikke lade sig snyde af, at Pultz er lægmand (hvis man kan kalde en konservatorieuddannet komponist for lægmand). Hans viden på biologiens område er så god som en fagbiologs. Ja, sandsynligvis bedre, for han kigger ikke på verden igennem de farvede briller, som alle, der har været igennem den neodarwinistiske mølle – og det må omfatte det meste af uddannelsessystemet inklusive de teologiske fakulteter – nødvendigvis må have på. Det er vel i det hele taget at forvente, at offentlige fortalere for ID vil ofte befinde sig uden for det videnskabelige etablissement, ligesom jeg selv gør det, siden ID-sympatisører, der har deres dagligdag og daglige udkomme inden for eksempelvis et universitets rammer, er nødt til at holde en lav profil for ikke at miste deres levebrød. Anderledes kan det ifølge videnskabshistorikeren Thomas Kuhn næppe være, når der foregår videnskabelige revolutioner, og intelligent design er vel en af de de største, om ikke den største, videnskabelige revolution i vores generation. Enter ID er et godt øjebliksbillede af den revolution lige her og nu.

Læs mere om  Enter Id – Videnskaben Udfordrer Darwin

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: