Hop til indhold

Lårknoglen fra Trenton, 1899

Et interessant, men i dag ret ukendt arkæologisk fund, der igen sætter et spørgsmålstegn ved de generelt accepterede ideer om menneskets oprindelse og evolution, blev gjort den 1. december 1899 af Ernest Volk, en professionel samler, der arbejdede for The Peabody Museum of American Archaeology and Ethnology ved Universitetet i Harvard. Volk fandt en anatomisk moderne menneskelig lårknogle i en nyligt udgravet jernbanestrækning syd for Hancock Avenue inden for Trentons bygrænse i New Jersey, USA. Lårknoglen lå på en lille klippeafsats, 2,25 meter under jordoverfladen.

Volk fortalte: “Ca. 10 cm over knoglen … var en hulning på størrelse og længde med knoglen, hvorfra den tydeligvis var faldet ned.” Den menneskelige lårknogle blev fotograferet af Volk, der fastslog, at lagene umiddelbart over såvel som et stykke i alle retninger fra fundet var uforstyrret. Lårknoglen var fuldstændigt forstenet.

Den 7. december 1899 vendte Volk tilbage til jernbaneudgravningen. Omkring otte meter vest for det sted, hvor den forstenede lårknogle var fundet, fandt han i samme aflejring to stykker af et menneskeligt kranie. Også her var lagene uforstyrret.

Ifølge nutidige geologer er aflejringen, hvor lårknoglen og kraniestumperne blev fundet, fra Sangamon-mellemistiden og er omkring 107.000 år gammel. Det giver et problem for de nu gængs accepterede ideer om menneskets udvikling og udbredelse. Hvis fundet var blevet gjort i  Afrika, ville det kunne passes ind i opfattelsen af, at det moderne menneske opstod i Sydafrika for 100.000 eller 200.000 år siden. Men i Amerika skal mennesket først være indvandret for højst 30.000 år siden, og de fleste arkæologer og historikere holder fortsat fast i en endnu yngre alder på måske 15.000 år.

Var lårknoglen virkelig fra et 107.000 år gammelt lag? Måske de menneskelige knogler havde arbejdet sig ned fra overliggende lag. Men Volk gjorde opmærksom på, at de overliggende lag var røde og gule, imens menneskeknoglerne var “hvide og kridtagtige”. Knogler antager normalt farve fra de omgivende lag, så disse knoglers farve passer sammen med den hvide sandaflejring, hvori de blev fundet.

Fundet blev over de næste år eksamineret af flere professionelle forskere, og ingen kunne finde fejl ved Volks metode og datering. Men da lårknoglen fra Trenton var fra et anatomisk moderne menneske, mente Ales Hrdlicka fra The Smithsonian Institution ikke desto mindre, at den måtte være af nyere dato. Ifølge hans forudfattede teoretiske opfattelser skulle en menneskelig lårknogle fra meget gammel tid have primitive træk, hvilket Trenton-knoglen ikke havde. Hrdlicka udtalte derfor: “Dette eksemplars høje alder må fastslås ud fra geologiske beviser alene.” Men han kunne ikke påpege noget forkert ved de geologiske beviser, og fundet var blevet gjort af en respekteret samler fra et af de meste anerkendte universiteter inden for området. Tilsyneladende har vi her evidens for, at det fuldt moderne menneske var i Amerika meget tidligere end generelt accepteret – meget tidligere, end der er plads til de fleste lærebøgers fortælling om menneskets oprindelse.

***

Baseret på Michael Cremo og Richard Thompson, Forbudt Arkæologi, Skou & Asmark 2006, s. 70-71.

Læs også vores nye ID-informations- og undervisningshæfte, der ligger frit tilgængeligt for alle. Hent det herfra i en højopløst pdf: https://intelligentdesigndk.files.wordpress.com/2020/08/intelligent-design_2020_high_res.pdf

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: