Hop til indhold

Farvel til Tom Bethell

I fredags den 12. februar døde den engelsk/amerikanske journalist og forfatter Tom Bethell. Han beskæftigede sig med et bredt spektrum af emner inden for politik og videnskab, men i denne sammenhæng er det interessant, at Bethell allerede trådte frem som Darwin-kritiker i 1976 med artiklen ‘Darwin’s Mistake‘, der blev udgivet af Harper’s Magazine og tiltrak allerede dengang en del opmærksomhed. Senere blev han knyttet til og bakkede op om intelligent design og skrev selv om det ved flere lejligheder. Specielt kendt er hans bog fra 2017, Darwin’s House of Cards.

David Klinghoffer skriver om ham på Evolution News:

“Som Darwin-skeptiker gik journalisten Tom Bethell forud for næsten alle, jeg kender. Hans banebrydende angreb på evolutionsteorien i Harper’s Magazine udkom i 1976 … Jeg skrev i en anmeldelse til hans fantastiske bog Darwin’s House of Cards  i 2017:

Uden at være religiøs apologet eller leder af et heppekor for nogen konkurrende opfattelse, men blot en god, gammeldags skeptiker har Bethell betvivlet Darwin, siden han var studerende på Oxfords Universitet. Jeg indrømmer, at han har været min ven i mange år og bidrager til Evolution News, så jeg er ikke neutral. Men andre, der ligesom jeg har fulgt ham igennem mange år, er enige i at sætte pris på hans arbejde.

Det inkluderer nogle fremtrædende navne. Forfatter Tom Wolfe har kaldt ham “En af vores mest åndfulde essayforfattere,” og Andrew Ferguson, der selv er en glimrende skribent, skrev i The Weekly Standard: “Som journalist er Tom Bethell frygtløs. Som historiefortæller og formgiver er han uden sammenligning. Alle hans begavelser udfolder sig i denne fascinerende og beundringsværdige bog.”

Han har skrevet om Darwin (blandt mange andre emner selvfølgelig) i over 40 år, hvilket begyndte med en artikel i Harper’s i 1976. Ironisk, usvigelig klar, aldrig for teknisk, men alligevel forbavsende velinformeret har han begået, hvad der måske er det platoniske ideal for en introduktion til et ofte udfordrende og helt sikkert kontroversielt emne. Han dækker det hele og tester styrken i darwinistisk tankegang i forbindelse med fælles afstamning, naturlig udvælgelse, uddøen, homologi, konvergens, fossilfundene, biogeografi, kladistik, Lenskis langvarige eksperiment med bakterier og meget mere.

Han konkluderer, at imens troen på darwinismens grundpiller – fælles afstamning og nyskabelse gennem naturlig udvælgelse – nåede deres højeste ved fejringen af Arternes Oprindelse i 1959, går beviserne støt mere og mere imod teorien. Hele bygningen hvilede på en 1800-tals tro på Fremskridt afstivet af en dogmatisk helligelse til materialisme. Efterhånden som den forrige vakler, er hele bygningen i fare for at styrte sammen.

Har du 12 minutter, vil du nyde dette interview med Tom Bethell:

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: