Hop til indhold

Intelligent design og naturlig teologi

Steinar Thorvaldsen

Professor Steinar Thorvaldsen fra Universitetet i Tromsø fik en del omtale i 2020, da han sammen med den svenske professor Ola Hössjer fik en pro-ID artikel optaget i et førende videnskabeligt tidsskrift, Journal of Theoretical Biology (se her). Thorvaldsen er igen aktuel med en ny ID-artikel i et nordisk videnskabeligt/filosofisk tidsskrift, Theofilosof. Artiklen hedder Intelligent Design and Natural Theology. Abstraktet giver et overblik over artiklens indhold og argument:

Naturlig teologi er et forsøg på at give argumenter for Guds eksistens på basis logik og almen erfaring af naturen. Det blev ret populært blandt både ortodokse kristne og deister imellem 1650 og 1850 og inspirerede en del videnskabelig grundforskning i den periode. Imidlertid bevirkede Darwins evolutionsteori en midlertidig opbremsning i denne kristne apologetiske tradition.

Intelligent Design er et relativt nyt videnskabeligt forskningsprogram, der undersøger virkningerne af intelligent kilder og stiller spørgsmålstegn ved grundlæggende dele af nutidig darwinisme. Fred Hoyle introducerede første gang ideerne om Intelligent Design i moderne tid, da han opdagede det enestående energiniveau i kulstof i 1950erne. På Kopernicus’ 500 års fødselsdag i 1973 offentliggjorde Brandon Carter opdagelsen af, at fysikkens fundamentale konstanter er finjusterede til præcise værdier, der muliggør liv. I 1990erne præsenterede Michael Behe og andre argumenter for Intelligent Design inden for molekulærbiologi og irreducibelt komplekse biokemiske maskiner i levende celler.

I denne artikel præsenterer vi kortfattetIntelligent Design og diskuterer den mulige anvendelse inden for en genoplivet udgave af Naturlig Teologi. Artiklen er i det store hele skrevet fra et videnskabeligt perspektiv.

Hele artiklen er open access og kan læses her:

Steinar Thorvaldsen, Intelligent Design and Natural Theology

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: