Hop til indhold

To grunde til, at en dårlig teori forbliver populær

“Why Evolution Is Different” var titlen på et foredrag, professor Granville Sewell holdt på et  møde  i Istanbul i maj 2017. Derefter gjorde han sin præsentation til en video, som han fortsatte med at udvikle, og som sidste år blev omgjort af en professionel filmfotograf. Den forbedrede video blev   introduceret  på  Evolution News  i juni sidste år og er nu blevet oversat til polsk, spansk og hollandsk. De polske undertekster blev leveret af Dr. Adam Wojcicki fra  En Arche- stiftelsen, de spanske undertekster blev skrevet af Sewell selv sammen med Fabian Fuentes fra Mexico og de hollandske undertekster af Andries van Renssen.

En ekstremt usandsynlig teori

Foredraget og videoen ser på de to hovedårsager til, at Darwinisme, en ekstremt usandsynlig teori, der bliver endnu mere usandsynlig med hver ny biologisk og biokemisk opdagelse, stadig er så populær i den videnskabelige verden i dag.

Den første grund, som Sewell kalder “Le Conte’s grundsætning” af grunde, videoen afklarer i de første to minutter, er genstand for første halvdel af videoen. Videnskaben har haft så stort held med at forklare andre fænomener ved hjælp af rent uintelligente naturlige kræfter, så hvorfor skulle evolution være anderledes? Uanset hvor usandsynlig darwinismen er, og uanset hvor dårligt den passer sammen med evidenserne,  skal den  være sand, for den er det bedste, materialister har at tilbyde, og det eneste alternativ nogen kan forestille sig til den ”uvidenskabelige” teori om intelligent design.

De fleste ikke-videnskabsmænd forstår intuitivt, at det at forklare, hvordan planter, dyr og intelligente, bevidste mennesker kan være opstået på en livløs, ufrugtbar planet, er et helt andet og meget vanskeligere problem end andre,  der er blevet løst af videnskaben. Alligevel er de fleste videnskabsfolk stadig sikre på, at intet kan være uden for deres videnskabs rækkevidde. I de sidste årtier erkender et voksende mindretal af videnskabsmænd dog omsider, at lægmanden har ret i, at evolutionen  er  anderledes. Videoen forsøger at gøre det klart på en måde, så selv videnskabsmænd kan forstå, hvorfor evolution virkelig er anderledes og kræver en helt anden type forklaring, der involverer intelligent design.

Hvorfor darwinisme forbliver populær

Anden halvdel af videoen adresserer den anden hovedårsag til, at en så usandsynlig teori som darwinisme stadig er mere populær end intelligent design blandt videnskabsmænd: lighederne mellem arter, der antyder fælles afstamning. ”Dette ligner ikke den måde, Gud ville have skabt ting på,” er argumentet, der ofte blev brugt af Darwin selv. Men videoen påpeger, hvor meget fossilfundene ligner historien om menneskelig teknologi med åbenlyse ligheder mellem hver ny opfindelse og tidligere design, men alligevel med store spring, hvor store nye funktioner dukkede op, af samme grund: gradvis udvikling af de nye organer, der gav anledning til nye ordener, klasser, og rækker ville kræve udvikling af nye, men endnu ikke nyttige funktioner. ”Huller mellem kendte ordener, klasser og rækker er systematiske og næsten altid store,” skrev Harvard palæontologen George Gaylord Simpson. Så darwinismen kan ikke forklare udviklingen af ​​disse nye funktioner, selv om de skete gradvist – og det gjorde de ikke.

Konvergensfænomenet

Videoen ser også på det vidt observerede fænomen “konvergens”, hvor fjernt beslægtede arter udvikler tilsvarende nye funktioner uafhængigt af hinanden. Konvergens antyder snarere fælles design end fælles afstamning, og det er et fænomen, der også ofte ses i historien om menneskelig teknologi. For eksempel kan Ford-biler og Boeing-jetfly indeholde lignende nye GPS-systemer.

Så hvis livets historie ligner den måde, mennesker designer ting på gennem omhyggelig planlægning, testning og forbedringer, hvorfor skal det tages som et argument  mod  intelligent design, når det samme mønster kan observeres i naturen?

Hele Dr. Sewells video kan ses her:

Se også en tilsvarende omtale på Evolution News.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: